Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Τα Ζωνιανά... ξεγυμνώνουν τον Freeman και την Sunday Telegraph!

Το φυσάει και δεν κρυώνει η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph από τότε που ... έμπλεξε με Κρητικούς κτηνοτρόφους. Περι τίνος πρόκειται; H βρετανική εφημερίδα έστειλε τον προηγούμενο χρόνο τον γνωστό δημοσιογράφο Colin Freeman στη Κρήτη με στόχο να περιγράψει την κατάσταση στα... διάσημα -ανα την υφήλιο - Ζωνιανά. Η πραγματικότητα είναι ότι στο περίφημο χωριό δεν συμβαίνει τίποτα το...σπουδαίο, μετά την τεράστιας κλίμακας επέμβαση της Αστυνομίας προ τριετίας.

Ο Freeman, από υπερβάλλοντα ζήλο και μην έχοντας προφανώς να γράψει τίποτα σημαντικό, άρχισε να "κατεβάζει" διάφορες ιστορίες από το μυαλό του. Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό. Για να κάνει πιο πειστική την ιστορία του, ότι συμβαίνουν δηλαδή ακόμα τέρατα και σημεία στα Ζωνιανά, παρουσίασε μια φωτογραφία που απεικονίζει Κρητικούς μαυροφορεμένους κατοίκους, χαρακτηρίζοντας τους "ως μαφία των Ζωνιανών"που φοράνε μαύρα ρούχα ώς ένδειξη ανεξαρτησίας και απείθειας προς τον υπόλοιπο κόσμο! Επρόκειτο δηλαδή επί της ουσίας, για ένα κατασκευασμένο ρεπορτάζ και άκρως δυσφημιστικό για τους κατοίκους της Κρήτης. Ενδεικτικός ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ:

"Ο πόλεμος ανάμεσα στη μαφία της μαριχουάνας και την Αστυνομία διαταράσσει την ειρηνική ζωή του ελληνικού νησιού των διακοπών"!

Το δημοσίευμα κυκλοφόρησε και έκανε αίσθηση. Οι πέντε άνδρες, παραδοσιακοί Κρητικοί, ήταν προσκεκλημένοι σε γάμο στα Ζωνιανά και ο φακός τους έχει απαθανατίσει - εν αγνοία τους - να κάθονται στα σκαλοπάτια του Ηρώου των Ζωνιανών. Οι πέντε κτηνοτρόφοι δεν έχουν σχέση με την περιοχή των Ζωνιανών, αλλά απλώς τίμησαν με την παρουσία τους το νεόνυμφο ζευγάρι. Οι ίδιοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκαν από συγγενείς και φίλους ότι η φωτογραφία τους με τα πρόσωπα τους φιγουράρει σε εκτενές δυσφημιστικό δημοσίευμα για την Ελληνική Κολομβία(!) - όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά τα Ζωνιανά.


Οι κτηνοτρόφοι στράφηκαν εναντίον της εφημερίδας και του δημοσιογράφου, θεωρώντας ότι το επίμαχο δημοσίευμα στο οποίο απεικονίζονται τα πρόσωπα τους, συνδέοντας τους με τη μαφία των Ζωνιανών, τους διέσυρε και τους συκοφάντησε. Σε βάρος των μηνυόμενων ασκήθηκε ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Εκτιμάται, ότι η εφημερίδα θα πληρώσει πολύ ακριβά το "κατασκευασμένο" ρεπορτάζ και τα ευφάνταστα σενάρια του δημοσιογράφου.

Οι θιγόμενοι κτηνοτρόφοι - δυστυχώς ο ένας απεβίωσε λίγο καιρό μετά την υποβολή της μηνύσεως -είναι οικογενειάρχες και σοβαροί επαγγελματίες, οι οποίοι ουδέποτε έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί προσβολή της τιμής τους αλλά και αμφισβήτηση της ηθικής, της κοινωνικής αξίας ήτοι περιφρόνηση του προσώπου τους.

http://www.theinsider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου