Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Διπλωματία αντί για βομβαρδισμοί στη Λιβύη;


Φαίνεται ότι η απόσυρση των Αμερικανών από την ηγεσία της επιχείρησης "Η αυγή της Οδύσσειας" την μετονόμασε "Απόγευμα στο νησί των Φαιάκων". Αυτό το λέμε διαβλέποντας πως έχει αλλάξει άρδην όλο το μέχρι πριν μερικές μέρες σκηνικό. Σύμφωνα με τα δεδομένα έχουμε σταθερή θέση, για έναρξη της κατοχύρωσης διπλωματικής λύσης, από τη Γερμανία και Κίνα, όπως εκφράστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του...Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο.Επίσης υπάρχει η σταθερή θέση της Ρωσίας που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών καθώς ζητά άμεσα σταμάτημα των βομβαρδισμών που οδήγησε σε χτυπήματα σε αμάχους.
Στα ίδια πλαίσια βρίσκεται και η εκφρασμένη θέση της Τουρκίας (που παίζει απ' ότι φαίνεται σημαντικό ρόλο - σε αντίθεση με την Ελλάδα) η οποία είναι αντίθετη και μάλιστα επιτηρεί με σκάφη της ώστε να μην εξοπλιστούν οι αντάρτες.
Ο Καντάφι ήδη έχει ορίσει και μάλιστα βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο, ως εκπρόσωπό του, το νηφάλιο άνθρωπο των γραμμάτων Μωχάμετ Ισμαήλ, του οποίου η παρουσία δημιουργεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
Αίνιγμα από την άλλη αποτελεί η "αποσκίρτηση" του υπ' αριθμόν 2 του καθεστώτος Μούσα Κούσα που βρίσκεται στο Λονδίνο επίσης. Από γνώστες της Λιβυκής πραγματικότητας πληροφορούμαστε ότι η αυτομόληση του συνυπεύθυνου - από κοινού με τον Καντάφι - είναι πιθανόν να έγινε ώστε να υπάρξει δυνατότητα για άμεση και ξεκάθαρη διαπραγματευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ρεαλιστική λύση.
Ο ατυχής(;) χθεσινός βομβαρδισμός των Νατοϊκών δυνάμεων, από την άλλη, στην Μπρέγκα με πάνω από 30 νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ίσως αποδειχθεί η κύκνειος επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων. Η ηγεσία των οποίων, ταυτισμένη με την Αμερικανική κυβέρνηση σταμάτησε να μιλάει για απομάκρυνση του Καντάφι από τη Λιβύη.
Στον τομέα τώρα του εμφυλίου σπαραγμού, όλα δείχνουν πως η μοναδική πόλη του βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών είναι η Βεγγάζη, καθώς η αντεπίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων, κάνουν προέλαση παντού.
Όλα πλέον μας λένε ότι η μοναδική διέξοδος θα είναι η διπλωματική οδός που θα μπορέσει να διασφαλίσει την επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα που θα πρέπει να φέρει δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα, ίσως διατηρώντας - όπως ζητήθηκε - τον Καντάφι σε ένα θεσμικό ρόλο, χωρίς εκτελεστικές εξουσίες, αλλά ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση Συντάγματος. Ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου, το καθεστώς είχε δρομολογήσει τις αλλαγές με τη σύσκεψη των ανθρώπων της πολιτικής και του πνεύματος. Αλλαγές που διακόπηκαν από την εξέγερση της 16ης Φεβρουαρίου.
Όλα όμως τώρα συντείνουν - με την ενδεχόμενη παρουσία διεθνών παρατηρητών - στην εδραίωση μιας άνοιξης (μετά την καταιγίδα του πολέμου ) που θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι πλευρές.
Καθεστωτική ή αντικαθεστωτική επικράτηση δεν φαίνεται ότι μπορεί να εδραιωθεί.
Η κατάπαυση του πυρός δεν έχει όμως επιτευχθεί ακόμη καθώς το καθεστώς απέρριψε την πρόταση των ανταρτών, που βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση.
Ας ελπίσουμε ότι οι δυτικοί που ενίσχυσαν τους εξεγερμένους και οδήγησαν στον εμφύλιο τη χώρα να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στην ουσία την ειρήνη και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Τα συμφέροντά τους φαίνεται τα διασφάλισαν. Είναι καιρός να προτάξουν το κλαδί ελιά στους αντιμαχομένους.

http://www.activistis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου