Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Επιστολή Βίκτωρα Μητρόπουλου στον Βαγγέλη Μαρινάκη

"Βαγγέλη, πρόσεχε τον πρόεδρο"!
Μία άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική επιστολή, έστειλε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτωρας Μητρόπουλος, στον σημερινό πρόεδρο της Super League, Ευάγγελο Μαρινάκη. Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο του Δημήτρη Γυφτάκη, το όνομα του οποίου ακούγεται όλο και πιο έντονα για την Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδοτήσεων. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μητρόπουλου:
Αθήνα 14 Απριλίου 2011

κ. Ευάγγελο Μαρινάκη
Πρόεδρο Super League και Α΄ Αντιπρόεδρο ΕΠΟ
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή ως προκάτοχός σας στην προεδρία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου(ΕΠΑΕ) την περίοδο 1999-2000 προκειμένου να σας ενημερώσω σχετικά με ένα θέμα που αφορά τη συγκρότηση των επιτροπών αδειοδότησης, πρώτου και δευτέρου (εφέσεων) βαθμού της Ομοσπονδίας, το οποίο είναι στην ημερήσια διάταξη και πρόκειται να συζητηθεί στο Δ.Σ. αύριο Παρασκευή 15 Απριλίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν αναγραφεί στα ΜΜΕ στην θέση του προέδρου της επιτροπής εφέσεων θα προταθεί απ’ τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο, ο κ. Δημ. Γυφτάκης, συνταξιούχος Αρεοπαγίτης.
Επειδή συνέβη στο διάστημα της θητείας μου να διαπιστώσω τη φιλοσοφία, αλλά και τις έκδηλα παράνομες ενέργειες του συγκεκριμένου κυρίου -δεδομένου ότι την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής Εφέσεων (σημερινής δευτεροβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής εφέσεων) της ΕΠΟ-, σας ενημερώνω για τα εξής:
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ, δικαίωμα προσφυγής στα όργανά της έχουν μόνο τα μέλη της, δηλαδή ποδοσφαιριστές, προπονητές, διοικήσεις σωματείων και ΠΑΕ, ΕΠΣ. Λόγω των γνωστών προστριβών που είχα τότε με το Υφυπουργείο Αθλητισμού (επί Υφυπουργίας κ. Γιώργου Φλωρίδη), καταβλήθηκε προσπάθεια να εκπέσω του αξιώματός μου λόγω δικαστικής εμπλοκής μου η οποία ακόμη βρισκόταν στο στάδιο της βουλευματικής διαδικασίας.
Όταν η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό απ’ την Πρωτοβάθμια Δικαστική Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, πρόεδρος της οποίας ήταν ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Ορφανίδης o οποίος απέρριψε αίτημα έκπτωσης μου, το Υφυπουργείο προσέφυγε καταθέτοντας έφεση στην επιτροπή πρόεδρος της οποίας ήταν ο κ. Γυφτάκης, αν και ως νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ως μη μέλος της ΕΠΟ δεν είχε δικαίωμα να εφεσιβάλει απόφαση του Πρωτοβάθμιου οργάνου.
Ο κ. Γυφτάκης εμφανώς παραβαίνοντας το καταστατικό της ΕΠΟ, ζήτησε το φάκελο για να εκδικάσει την έφεση, τον οποίο η τότε διοίκηση-στελέχη της οποίας και σήμερα υπηρετούν την Ομοσπονδία όπως οι κ.κ. Οικονομίδης, Γκιρτζίκης, Χατζηαποστόλου-αρνήθηκε να παραδώσει. Ο κ. Γυφτάκης τότε έκανε μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης της ΕΠΟ, ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος και όλο το Δ.Σ. κάθισε στο εδώλιο, όπου βέβαια αθωώθηκε πανηγυρικά.
Η δεύτερη έκδηλα παράνομη ενέργεια του κ. Γυφτάκη ήταν η αιτιολογία που εφηύρε για να μπορέσει να επιληφθεί η επιτροπή του στην ΕΠΟ, για το θέμα που με αφορούσε. Βαφτίζοντας το ψάρι κρέας, αυτός και τα μέλη της επιτροπής του (κ.κ. Χλαμπουτάκης (Εφέτης) και Παπαδόπουλος (Εφέτης),) ονόμασαν την επιτροπή τους διοικητική, δηλαδή επιτροπή που παράγει δημόσια εξουσία και κατά συνέπεια έχει προϊσταμένη Αρχή το Υφυπουργείο Αθλητισμού, άρα είχε το δικαίωμα να εφεσιβάλει απόφαση ποδοσφαιρικού δικαίου.
Επί του προσωπικού μου θέματος αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, τα τακτικά δικαστήρια ανέτρεψαν την απόφαση έκπτωσής μου που είχε λάβει η επιτροπή Γυφτάκη, τα δε ποινικά με διαδικασία εξπρές με απάλλαξαν παμψηφεί αφού ουδέποτε είχα παραβεί διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και δεν υπήρχε και το ελάχιστο στοιχείο σε βάρος μου. Η απόφαση της επιτροπής Γυφτάκη προσβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι η ως άνω επιτροπή είναι διαιτητική επιτροπή, δηλαδή επιτροπή που επιλύει ως «διαιτητής» υπάρχουσες αθλητικές διαφορές, και όχι διοικητική επιτροπή, ανατρέποντας έτσι όλο το νομικό υπόβαθρο που εκ προθέσεως εσφαλμένως στηρίχτηκε ο «νομομαθής» υψηλόβαθμος λειτουργός (;) της δικαιοσύνης κ. Γυφτάκης.
Ως εκ τούτου επί προσωπικού δεν είχε μεν επιπτώσεις εις βάρος μου η απόφαση του κ. Γυφτάκη, αφού ολοκλήρωσα την θητεία μου ως πρόεδρος της ΕΠΑΕ -παρά και τις προσπάθειες του τότε συνεργάτη του Υφυπουργού Αθλητισμού και καθημερινού του επισκέπτη, κ. Αχ. Μπέου-, είχε όμως ευεργετικά αποτελέσματα για τον κ. Γυφτάκη και την επιτροπή του.
Συγκεκριμένα ο κ. Γυφτάκης ο οποίος στις προαγωγές των τακτικών δικαστών είχε παραληφθεί τουλάχιστον δύο φορές-οι εφημερίδες είχαν αναγράψει ότι δυσμενές στοιχείο εις βάρος του ήταν ο χειρισμός της υπόθεσης ενός εμπόρου ναρκωτικών ονόματι Σουλεϊμάνογλου-ξαφνικά στις επόμενες κρίσεις προήχθη σε Αρεοπαγίτη.
Την ίδια αντιμετώπιση απ’ τους ηγήτορες τότε της δικαιοσύνης, είχαν και τα άλλα μέλη της επιτροπής κ.κ. Χλαμπουτάκης και Παπαδόπουλος. Μάλιστα δε η κόρη του κ. Χλαμπουτάκη προσλήφθηκε και στην ΕΠΟ, προφανώς - χωρίς πρόθεση να την αδικήσει- λόγω της προηγούμενης ευδόκιμης θητείας του πατέρα της.
Ανέφερα το παραπάνω ιστορικό με την απορία για τους λόγους που ο κ. Πιλάβιος πρότεινε τον συγκεκριμένο συνταξιούχο δικαστικό, αλλά και άλλα μέλη για την συγκρότηση των δύο επιτροπών αδειοδοτήσεων τη δεδομένη στιγμή, αφού σε διάστημα 12 ημερών από την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία του τελικού κυπέλλου Ελλάδος, θα χορηγήσουν την άδεια συμμετοχής στις ομάδες μελετώντας τους ογκωδέστατους φακέλους, όταν μάλιστα στο εν λόγω διάστημα περιλαμβάνονται και οι Αργίες του Πάσχα.
Έχω την πεποίθηση ότι η επιλογή των προσώπων για τόσο σημαντικές επιτροπές, δεν πρέπει να γίνεται με άτομα που αποφαίνονται και ουσιαστικά δικάζουν και προδικάζουν το μέλλον των ομάδων κυριολεκτικά στο πόδι, ούτε από ανθρώπους που ελέγχονται -όπως ο προαναφερόμενος-, για σωρεία λαθών και εσφαλμένων δικαστικών εκτιμήσεων και είναι επιρρεπείς σε παρεμβάσεις κρατικών ή άλλων αξιωματούχων αθλητικής ή μη υφής.
Βεβαίως η απόφαση εναπόκειται σε σας, αλλά ελπίζω τα στοιχεία που σας παρέθεσα να οδηγήσουν το Δ.Σ. σε επιλογές των ενδεδειγμένων ατόμων που θα φέρουν εις πέρας το έργο της Ομοσπονδίας και όχι σε αμφίβολης δικανικής ικανότητας και ελεγχόμενης ηθικής υπόστασης περιφερόμενους από γραφείο σε γραφείο κυρίους.

Με εκτίμηση
Βίκτωρ Μητρόπουλος,
πρώην Πρόεδρος ΕΠΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου