Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Μας κατάντησαν…. Αγκόλα, Μογγολία, Φίτζι και Σουρινάμ

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου( http://www.axiaplus.gr)


Εκείνο που κανείς δεν αναφέρει σε σχέση με την πρόσφατη "σφαλιάρα" από την Moody's, είναι ότι όσοι είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, κατάφεραν όχι απλά να την χρεώσουν, αλλά και αν την εξευτελίσουν. Μετά λοιπόν την τελευταία υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε rating Β1, η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση με την Αλβανία, την Αγκόλα, τη Βολιβία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Λευκορωσία, τα νησιά Φίτζι, τον Λίβανο, τη Μογγολία, την Παραγουάη, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Σρι Λάνκα, το Σουρινάμ, τον Σαιντ Βίνσεντ και το Βιετνάμ.
Δεν ξέρω τι σκέφτονται γι αυτή την παρέα στην οποία εντάχθηκε η Ελλάδα οι πολιτικοί και οι κυβερνώντες, αλλά εμένα προσωπικά ως Έλληνα μου προκαλεί φρίκη και ντροπή. Μας κατάντησαν τον περίγελο της Ευρώπης. Βέβαια, ακόμη μεγαλύτερη ντροπή θα έπρεπε να νιώθουμε επειδή εμείς οι ίδιοι δώσαμε σε όλους αυτούς το δικαίωμα, όλα αυτά τα χρόνια να μας καταντήσουν Μογγολία και Παπουασία. Και μάλιστα τους επιβραβεύουμε κάθε τόσο εθελοτυφλώντας.
Και επειδή ορισμένοι ίσως το βλέπουν πιο εθνικιστικά το ζήτημα και παριστάνουν ότι ενοχλούνται, ειδικά επειδή η Αλβανία έχει το ίδιο rating πλέον με εμάς, ας μην βιάζονται. Σε λίγα χρόνια αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση η ροή θα αντιστραφεί. Οι Έλληνες θα είναι αυτοί που θα αναζητούν δουλειές στην Αλβανία. Να είναι βέβαιοι γι αυτό.

Βεβαίως δεν διαφωνώ καθόλου και με όσους υποστηρίζουν ότι η εξευτελιστική αυτή υποβάθμιση από τους Moody's ενδεχομένως οφείλεται και σε μία ευρύτερη πίεση προς την Ευρωζώνη να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα των χωρών όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίσουν εξαιρετική δυσκολία εξυπηρέτησης του χρέους τους. Ούτε ενδεχομένως είναι τυχαίο το timing της υποβάθμισης, ούτε ασφαλώς είναι τυχαία και άλλα γεγονότα όπως η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού οικονομικών στην Ευρώπη και οι συναντήσεις με Τρισέ και Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα. Όχι γιατί μας συμπάθησαν ξαφνικά, αλλά γιατί η αστάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιζήμια και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα απομένει, αν τελικά πείσουν οι Αμερικανοί τη Γερμανία να συμβιβαστεί, θα είναι να ευχαριστήσει δημόσια ο κ. Παπανδρέου τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έκανε κάποτε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σημίτης.


Μόνο που ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η ντροπή και η φρίκη μου δεν καταλαγιάζουν. Γιατί κάποιοι κατάντησαν την Ελλάδα υποχείριο και πιόνι στα χέρια των ισχυρών προκειμένου να παίξουν τα νομισματικά τους παιχνίδια και αν προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια κυριαρχίας. Τουλάχιστον, από τη στιγμή που επεφύλασσαν αυτό τον ρόλο για την χώρα, ας φρόντιζαν να εξασφαλίσουν και το ελάχιστο για την αξιοπρεπή επιβίωση των πολιτών της. Οι οποίοι έχουν τη μικρότερη ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Γιατί όσο και αν θέλουν να μας περάσουν ορισμένοι ενοχικά σύνδρομα, δεν τα φάγαμε όλοι παρέα. Κάποιοι λίγοι τα χοντροέφαγαν και πολλοί άλλοι πιθανώς έγλυψαν ένα κοκαλάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου