Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

11 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον καφέ

Αν το νέκταρ ήταν το ποτό των θεών, τότε ο καφές είναι αναμφίβολα το ποτό των θνητών. Όσοι δεν μπορείτε να ανοίξετε τα βλέφαρά σας το πρωί αν δεν πιείτε έναν καφέ, είναι καιρός να μάθετε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για αυτόν:
1.Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις επιδράσεις της καφεΐνης ήταν Αιθίοπες βοσκοί, οι οποίοι παρατήρησαν πως οι κατσίκες τους «χόρευαν» όταν έτρωγαν τα μούρα από το φυτό καφέ.
Αρχικά ο καφές τρωγόταν. Κάποιες φυλές στην Αφρική αναμείγνυαν τα κόκκινα μούρα του καφέ με λίπος και δημιουργούσαν με αυτό τον τρόπο μπάλες ενέργειας!
2.Η εξάπλωση του Ισλάμ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και στην διάδοση του καφέ. Στο Ισλάμ απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά ο καφές είναι αποδεκτός. Όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ο καφές ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».
3.Μετά το πετρέλαιο, ο καφές είναι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον πλανήτη. Προφανώς οι άνθρωποι ελκύονται ανεξήγητα από τα μαύρα υγρά…
4.Όλη η σοδειά του καφέ καλλιεργείται σε θερμό κλίμα, ανάμεσα στους Τροπικούς του Καρκίνου και του Αιγόκερου. Η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ όπου μπορεί να καλλιεργηθεί ο καφές είναι η Χαβάη.
5.Ο καφές μεγαλώνει πάνω σε δέντρα που μπορεί να φτάσουν και τα 10 μέτρα ύψος, αλλά για μεγαλύτερη ευκολία, οι αγρότες προτιμούν τις καλλιέργειες που φθάνουν το ένα μέτρο.
sygomidi_kafe_22-03-20116.Οι σπόροι του καφέ συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετά καθαρίζονται ώστε να μείνει μόνο ένα πράσινο φασόλι.
Όταν φτάσει στο εργοστάσιο τον ψήνουν στους 260 βαθμούς Κελσίου μέχρι να «σκάσει» δύο φορές, οπότε και αποκτά το κλασσικό του χρώμα και διπλασιάζεται σε μέγεθος.
7.Το 1675 ο βασιλιάς της Αγγλίας κατήργησε τις καφετέριες γιατί πίστευε ότι εκεί μαζεύονταν όσοι συνωμοτούσαν εναντίον του…
8.Το 70% του καφέ που καταναλώνεται προέρχεται από την ποικιλία Arabica, με μέτρια και αρωματική γεύση. Το άλλο 30% ανήκει στην ποικιλία Robusta, η οποία έχει πιο πικρή γεύση αλλά και 50% περισσότερη καφεΐνη.
9.Ο George Washington εφηύρε τον στιγμιαίο καφέ το 1906. Προφανώς, όχι ο γνωστός Αμερικανός πρόεδρος, αλλά ένας συνονόματός του από την Γουατεμάλα.
10.Εσπρέσο δεν είναι ποικιλία ή τρόπος καβουρδίσματος καφέ, αλλά ο τρόπος κατά τον οποίο προετοιμάζεται σαν ρόφημα, δηλαδή το «χτύπημα» λεπτοαλεσμένου καφέ με καυτό νερό υπό πίεση.
Ο εσπρέσο είναι η βάση για τους περισσότερους καφέδες, όπως: καφέ λάτε, καπουτσίνο, μόκα κτλ, ανάλογα με το τι προσθέτουμε στην συνέχεια.
11.Πώς λειτουργεί η καφεΐνη; Στον εγκέφαλο υπάρχει μια ουσία, η αδενοσίνη, η οποία όταν βρεθεί κοντά στους αισθητήρες αδενοσίνης προκαλεί υπνηλία.
Όταν όμως εμφανιστεί η καφεΐνη ενώνεται στους συγκεκριμένους αισθητήρες, «εκτοπίζοντας» την αδενοσίνη. Εν συνεχεία, ο βλεννογόνος αδένας νομίζει ότι υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη και δίνει εντολή για παραγωγή αδρεναλίνης.
Παράλληλα, η καφεΐνη ανεβάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, προκαλώντας αυτό που λέμε και caffeine high.
πηγή:Click@Life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου